Malowanie czołgów i innych takich

User avatar
Vasto
Second-Lieutenant
Posts: 898
Joined: Sat 1 Jun 2013 19:26
Contact:

Re: Malowanie czołgów i innych takich

Postby Vasto » Thu 19 Dec 2013 19:30

Jak ktoś chce to mój skin dla Su-27, który kiedyś zrobiłem. Może ktoś będzie chciał go sobie wrzucić do gry to zamieszczam, bo szkoda żeby mi się kurzył na dysku.

Screeny już kiedyś były więc tylko tak dla jasności co to:

Spoiler : :
Image
Image
Image
Image
Image


Link:
http://www.speedyshare.com/8Az4J/Su27S.rar

Niestety trzeba wgrać ręcznie, używając moddingSuite (jakby co w środku dołączone).
Tekstury High i Medium idą standardowo do 3GB ZZ_3.dat, low res idą do 100MB ZZ_3.dat znajdującego się w katalogu z wersją 2100001397.
Image

User avatar
REDDQ
General
Posts: 6904
Joined: Thu 12 Apr 2012 03:13
Location: przy stole.
Contact:

Re: Malowanie czołgów i innych takich

Postby REDDQ » Thu 19 Dec 2013 23:20

BTR wrote:
Bryan wrote:Soviet communities doing something like this.


Image

Chyba ruskie coś kombinują... może mógłbyś zapytać czy by nie reflektowali?

User avatar
Vasto
Second-Lieutenant
Posts: 898
Joined: Sat 1 Jun 2013 19:26
Contact:

Re: Malowanie czołgów i innych takich

Postby Vasto » Fri 20 Dec 2013 17:34

W planach jest założenie kiedyś jakiegoś wątku w dziale modów z tym Su-27 i ewentualnymi rzeczami, które jeśli czas pozwoli może jeszcze powstaną (tutaj wyraża ubolewanie z powodu policzonych dni życia ALB)...

Na razie próbuje zrobić coś w kierunku uproszczenia życia ewentualnym twórcom tekstur (choć powinienem raczej powiedzieć: uproszczenia życia nam, bo innych zainteresowanych nie widać)...
Image

User avatar
Mr0Buggy
Brigadier
Posts: 3434
Joined: Mon 27 May 2013 15:57
Contact:

Re: Malowanie czołgów i innych takich

Postby Mr0Buggy » Sat 21 Dec 2013 12:49

Technicznie rzecz biorąc, czy jednostki korzystające z tych samych tekstur co inne zamiast tych co powinny, nie są w samym sobie bugiem który można by zaraportować ? Podejrzewam że to by była kwestia podmiany ścieżek w plikach referencji tekstur którą można by załatwić w miarę szybko jeśli będziemy głośno płakać/zwrócimy na to uwagę komu trzeba. Taka tylko myśl z mojej strony.

Podejrzewam że na dobrą sprawę to przy 800-set + jednostkach to nawet się nie zczaili (zwłaszcza że to minor nation)

Zostawić gdzieś im ścieżkę do tekstur które dana jednostka powinna używać żeby im ułatwić robotę i wsio wsieradno.

User avatar
Vasto
Second-Lieutenant
Posts: 898
Joined: Sat 1 Jun 2013 19:26
Contact:

Re: Malowanie czołgów i innych takich

Postby Vasto » Sat 21 Dec 2013 13:15

Raczej nic się z tym nie da zrobić bo nie wiem czy Eugen chciałby robić poprawkę dla takiej "błahostki", a która wymagała by pewnie podmienienia całego tego 3GB pliku ZZ_3.dat. Zresztą ich stanowisko w sprawie poprawiania czegokolwiek związanego z wyglądem jednostek poznaliśmy już niejednokrotnie...
Image

User avatar
Mr0Buggy
Brigadier
Posts: 3434
Joined: Mon 27 May 2013 15:57
Contact:

Re: Malowanie czołgów i innych takich

Postby Mr0Buggy » Sat 21 Dec 2013 13:29

Ej, nie jestem jakimś tam programistą zaawansowanym, ale to mi po prostu wygląda na to że zrobili nasze jednostki metodą kopiuj/wklej, teksturki zrobili, podmienili scieżkę dostępu do tekstur na LOD ale o podmienieniu ścieżki do tekstur normalnych już zapomnieli. W zależności jak to programowali to te scieżki dostępu nie muszą nawet być w ZZ_3.dat tylko są wywoływane gdzieś indziej.

Znaczy, pryznajmniej z tego co REDDQ pisał wywnioskowałem że tekstury dla tych paru Polskich jednostek są (DANA i co tam jeszcze), tylko że program wywołuje tekstury jednostkek innych nacji zamiast tych naszych, i wygląda na przypadek złego kodu a nie grafiki czy czego tam.

User avatar
Vasto
Second-Lieutenant
Posts: 898
Joined: Sat 1 Jun 2013 19:26
Contact:

Re: Malowanie czołgów i innych takich

Postby Vasto » Sat 21 Dec 2013 13:45

Ja szczerze mówiąc nie próbowałem grzebać w innych plikach niż te zawierające tekstury, ale w sumie to racja i prawdopodobnie, w którymś z nich są przypisane ścieżki tekstur do jednostek. Zakładając, że tak jest to musieliby tylko utworzyć nowy plik ZZ_3.dat zawierający same oddzielne tekstury dla jednostek korzystających z nieswoich i odpowiednie podmienić do nich ścieżki...

Eh, trochę przez te ich tłumaczenia straciłem na to krytyczne spojrzenie próbując zrozumieć ich nie chęć do poprawiania czegokolwiek związanego z wyglądem jednostek. No ale jakby się tak zastanowić, to rzeczywiście jest chyba prostsze niż się wydaje... Tylko pytanie patrząc na to z ich perspektywy, po co mieli by to poprawiać?
Image

User avatar
eMeM
Lieutenant Colonel
Posts: 2017
Joined: Sat 24 Nov 2012 00:26
Contact:

Re: Malowanie czołgów i innych takich

Postby eMeM » Sat 21 Dec 2013 13:46

Jeśli dobrze pamiętam to ścieżki do tekstur i modeli są w everything.ndfcostam, który tak czy inaczej jest zmieniany w każdym paczu, bo zawiera m.in. statystyki jednostek.
Image

User avatar
Mr0Buggy
Brigadier
Posts: 3434
Joined: Mon 27 May 2013 15:57
Contact:

Re: Malowanie czołgów i innych takich

Postby Mr0Buggy » Sat 21 Dec 2013 14:39

No to niech się REDDQ jeszcze wypowie ostatecznie (bo ja też w tym niegrzebałem) - czy są tam tekstury dla naszych klonów jednostek tylko że są nieużywane, czy są tylko tekstury używane wspólnie.

User avatar
REDDQ
General
Posts: 6904
Joined: Thu 12 Apr 2012 03:13
Location: przy stole.
Contact:

Re: Malowanie czołgów i innych takich

Postby REDDQ » Sat 21 Dec 2013 15:24

Nie wiem gdzie i co trzeba zmienić aby program wyświetlał odpowiednią teksturę, ale jest bardzo mało prawdopodobne, że trzeba zmienić to cały ZZ_3.dat. To jest tylko bank tekstur.

Dajmy na przykład DANĘ...

I mamy ścieżkę w Polskich zasobach: pc\texture\assets\3d\units\pol\wz_77_dana\tscombs_whatever

I podmieniłem ją, każdy może sobie to sprawdzić, niestety bez efektu bo program pobiera teksturę z:

pc\texture\assets\3d\units\cz\152mm_spgh_dana\tscombs_whatever

i jest to potwierdzone bo jak zmieniłem czeską to poszły obie.


Wiem, że cały model się zmienia w Appearance bo tak naprawiłem w swoim modzie sprawę z wyglądem BRDM-2 Malutka-P i BRDM-2 Konkurs, ale jak zmienić ścieżkę tekstury to nie wiem. Nie wykluczone, ze będzie potrzebny nowy moduł.




Zgadł ten co mówił, że jednostki robione kopiuj/wklej, a przynajmniej szef tak mi odpisał. Na razie jednak są zawaleni robotą więc nie wiadomo czy i kiedy to naprawią.


PS. Przynajmniej low res jest z naszego moda.
Image

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest